Khasiat Kacang Kelisa
2:30 pmFresh Kacang Kelisa from my vegetable garden |
Saya memang suka tanam sayur-sayuran berbanding bunga..sebabnya
sayur boleh makan. Bila dia mengeluarkan hasil seperti buah, saya akan rasa
teruja tak sabar nak makan,nak bagi dekat jiran-jiran. Lagi pun kacang kelisa
ni antara sayur yang lama life span berbanding sayur yang lain. Malah, buahnya
banyak sampai tak termakan. Sebenarnya, gardening ni bagi saya satu kepuasan
bagi kita yang minat bila dapat tuai, masak, dan bagi orang lain makan apa yang
kita tanam. Diri sendiri dapat makan sikit pun dah cukup.
Mungkin ada yang tertanya apa khasiat kacang kelisa ni kan? Jom saya terangkan.
Khasiat
Sebenarnya, kacang
kelisa ni bukan sekadar kita boleh makan buahnya sahaja, tapi keseluruhan pokok
kacang kelisa ni boleh dimanfaatkan.
Lenggai mudanya yang
digunakan sebagai sayur atau ulam merupakan bahagian tumbuhan yang paling
banyak dimakan, dan boleh dituai dalam tempoh 2-3 bulan selepas penanaman.
Buah yang muda dan
lembut dijadikan sayur mentah, digoreng, dibuat kerabu atau jenis makanan lain
dan ia mempunyai rasa yang hampir sama dengan pucuk asparagus.
Daun muda boleh
dimasak sebagai sayur daun dan rasanya hampir
serupa dengan daun
bayam.
Ubinya yang mempunyai
perisa seperti kacang tanah boleh digunakan sebagai sayur berubi dan ia hampir serupa dengan ubi kentang. Akar pokok ini
lebih kaya protein berbanding ubi kentang. Ia amat digemari di Papua New Guinea dan
juga amat popular di negara Myanmar sebagai juadah makanan.
Biji yang masak
telah diiktiraf sebagai makanan yang berkhasiat kerana mengandungi banyak
protein seperti kacang soya. Biji kacang kelisa boleh diproses seperti kacang
soya iaitu dijadikan pelbagai produk yang boleh dimakan atau diminum.
Perubatan.
Dari segi perubatan
pula, ramai berpendapat daun kacang kelisa boleh dibuat teh dan sesuai
digunakan sebagai ubat pencuci mata yang bengkak serta bisul dan kudis. Daun
ditumbuk lumat dan ditampal pada bisul. Daun dan biji kacang
kelisa dimasak dan dimakan untuk mengubati penyakit
kulit seperti bisul dan ulser. Manakala
akar direbus dan diminum untuk merawat penyakit vertigo. Namun, rawatan ini masih memerlukan kajian yang lebih mendalam.
Wah..banyak kan
khasiat kacang kelisa ni. Rugi kalau tak makan. Ulam-ulaman ni dah lama di
amalkan oleh nenek moyang kita dulu. Justeru, menjadikan mereka sihat sepanjang
hayat dan kurang penyakit berbahaya. Selamat beramal!
Rujukan: Khasiatherba
0 comments